Niveau 2

Het beroep GASTHEER/ GASTVROUW

Zeeland heeft als provincie met veel toeristen behoefte aan goed geschoolde horecamedewerkers. Er is over het algemeen makkelijk werk te vinden.
Als gastheer- of vrouw heb je een spilfunctie. Jij bent het ‘gezicht’ van de zaak. De kok ziet men niet, maar jij bent degene die al het moois dat hij/zij gekookt heeft aan de gasten uit serveert. Je leert wat een heerlijke gerechten er uit de Zeeuwse keukens komen.
Je adviseert de gasten over de gerechten en dranken, je serveert en rekent af en zorgt er voor dat de tafel er weer prima uitziet voor de volgende gasten.
Het kan zijn dat er ook op andere locaties wordt gekookt. Ook daar heb je een belangrijke functie. Je werkt meestal in een team.

De stage

Wij zoeken een bedrijf dat past bij jouw kunnen,
wensen en niveau. Liefst in jouw buurt. De stages
duren wekelijks 16 uur.

De opleiding

Deze opleiding valt binnen Hotelmanagement en Gastronomie. Kleine teams, iedereen kent elkaar, zowel studenten als docenten. Je werkt in onze moderne keukens en gaat aan de slag in ons professionele restaurant Puur à la Carte. De opleiding duurt een jaar als je de opleiding binnen Food Lab Zeeland doet.
Je hebt als kok een uitvoerende rol, dat wil zeggen dat je samen met je leidinggevende, gerechten of onderdelen daarvan bereidt. Je leert alles over grondstoffen waarmee je werkt en de  verwerking en opslag daarvan.

Na je opleiding

Je kunt meteen gaan werken, maar je kunt ook naar de 2-jarige opleiding Zelfstandig werkend gastheer/vrouw. Wij kunnen je hierover bij het kennismakingsgesprek informeren.

Het beroep KOK

De kok is de spil van de keuken. Niet alleen ben je verantwoordelijk voor het bereiden van de maaltijd, je plant ook de dagelijkse werkzaamheden en zorgt dat de gerechten goed afgewerkt bij de gasten op tafel komen. Het is je verantwoordelijkheid om de werkomgeving netjes en schoon te houden en dat alles tip top hygiënisch verantwoord gebeurt. Bevoorraden, plannen en controleren van de geleverde producten is ook jouw werk. Heel veelzijdig en verantwoordelijk werk dus.

De stage

Wij zoeken samen een goed bedrijf in jouw regio,
waar je twee dagen stage per week loopt.

De opleiding

De (BOL)opleiding duurt één jaar als Food Lab Zeeland student. (Het reguliere traject duurt twee jaar) Wij werken in een klein team, waar alle docenten en studenten elkaar kennen. Je zult je snel thuisvoelen op onze school, waar wij de praktijk in huis hebben gehaald.
Tijdens de opleiding krijg je practicum, theorie en praktijk op school. Je gaat ook een aantal dagen per week werken in een horecabedrijf. Daarnaast krijg je les in rekenen en talen. De nadruk ligt niet zozeer op de theorie, maar meer op de praktijk.

Na je opleiding

Je kunt meteen gaan werken, of je kunt naar de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend kok. De vervolgopleiding duurt dan nog twee jaar.