Ouders van VMBO- en MBO

* Voorlichting over verschillende opleidingen

* Wanneer keuzes maken

* Mogelijkheden op de arbeidsmarkt

Voorlichting over verschillende opleidingen

Uw zoon of dochter wil een opleiding gaan volgen in de horeca. U moet daarbij letten op de volgende punten:

De richting. Wil uw zoon of dochter de keuken in? Of de bediening om het gastheer/gastvrouwschap onder de knie te krijgen? Of wil hij/zij zich bekwamen in het hotelmanagement?

Het niveau. Binnen het MBO zijn 4 niveaus. De entree opleiding (niv.1) is bedoeld voor leerlingen die geen afgemaakte vooropleiding hebben. Op niveau 2 zijn de opleiding kok en bediening te volgen. Op niveau 3 de zelfstandig werkend kok en de zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Niveau 4 bestaat uit 3 mogelijke opleidingen: gespecialiseerd kok, leidinggevende keuken en hotelmanagement.

Duur. Entreeopleiding duurt 1 jaar, niveau 2 opleiding 2 jaar, niveau 3 opleiding 3 jaar en niveau 4 opleiding duurt 2 jaar (specialistenopleiding) of 4 jaar (hotelmanagement).

Toelatingseisen. De VMBO basisleerlinge kunnen instromen in niveau 2, de VMBO kader en gemengd-leerlingen kunnen instromen op niveau 3. Natuurlijk is het bij dit beroep zo, dat je de basis altijd moet leren. Je kunt niet beginnen met een ingewikkeld gerecht als je de basisvaardigheden nog niet kan. Vandaar dat iedereen, ook diegenen die op niveau 3 instromen, starten in niveau 2. Niveau 4 gespecialiseerd kok en leidinggevende keuken zijn specialistenopleidingen die alleen toegankelijk is voor degenen die niveau 3 hebben behaald. De theoretische VMBO’ers kunnen direct instromen in niv.4 hotelmanagement.

Food Lab leerlijn. De leerlingen van de VMBO’s die de Food Lab leerlijn hebben gevolgd, hebben de mogelijkheid om het eerste jaar MBO in het laatste jaar van het VMBO te volgen, waardoor zijn direct in de tweede klas worden geplaatst.

N

Voors- en tegens

In de horeca heb je veel contact met mensen, vooral in de bediening. Dat is leuk! Maar je kunt ook kritiek over je heen krijgen, daar moet je mee om kunnen gaan.

N

Voors- en tegens

In de horeca is altijd werk! Je hebt leuke collega’s, het is een gezellige omgeving. Het is wel hard werken waarbij je uithoudingsvermogen nodig hebt. Je moet knallen op het juiste moment.

N

Voors- en tegens

Je moet bijna altijd ’s avonds werken, waardoor het lastig kan zijn om mee te doen met teamsport en feestjes enzo. Maar het grote voordeel: je kan wèl uitslapen!

 

N

Voors- en tegens

Horeca is net als “Goede tijden, Slechte tijden”, alleen zonder cliffhanger en zomerstop in het hoogseizoen.

N

Mogelijkheden op de arbeidsmarkt

* Keuken

Aan koks of zelfstandig werkend koks is een grote behoefte op de arbeidsmarkt. Food Lab Zeeland heeft veel bedrijven als partner, Scalda heeft een groot bestand aan leerbedrijven. Werk is geen probleem!

N

Mogelijkheden op de arbeidsmarkt

* Bediening

Vaak zie je dat bedieningsfuncties worden ingevuld door studenten in de zomermaanden. Zij lopen de volle terrassen met zware dienbladen. Maar als je gaat leren voor gastheer/gastvrouw komt daar veel meer bij kijken. Je leert hoe je gastvrij kunt zijn, hoe je volgens de regels van het vak mensen ontvangt, een plekje geeft, adviseert en bedient. Je bent niet alleen in de zomermaanden aan het werk, maar het hele jaar door.

N

Mogelijkheden op de arbeidsmarkt

* Hotelmanagement

Wat een bedrijf, zo’n hotel. Je stelt alles in het werk om het je gasten naar de zin te maken. Je bent representatief, gemanierd en een alleskunner. Achter de schermen gaat het er vaak hectisch aan toe. Je werkt als manager aan (online) marketingstrategieën, het inkoopbeleid, de financiële huishouding en het personeelsbeleid. Tevens speel je alert en creatief in op de veranderingen in de markt.

Wanneer keuzes maken:

Op het VMBO heeft uw zoon of dochter het HBR-profiel gekozen. Dan krijgt het les in horeca, bakken en recreatie. Er zijn dan ook drie vervolgopleidingen die aansluiten op het MBO: de horeca, de bakkersopleiding en de opleiding toerisme.

Elke VMBO’er kiest een aantal keuzedelen. Wanneer uw kind in de derde klas van het VMBO al weet dat de horeca zijn/haar keuze wordt, is het aan te bevelen om de keuzedelen “koken” en “serveren” te kiezen. Zo kan uw kind zelfs starten in de tweede klas op het MBO. Bij andere keuzedelen zal uw kind in het eerste jaar moeten instromen op het MBO.

 

Food Lab Zeeland

De VMBO’s en Scalda hebben een Food Lab Leerlijn afgesproken. Hierbij is uw kind verzekerd van een doorlopende leerlijn, waarbij uw kind geen onderdelen dubbel hoeft te doen. De docenten van het MBO komen examineren op het VMBO, waardoor ze uw kind al kennen. Van een traditioneel intakegesprek is dan ook geen sprake. De leerlingen mogen in het intakegesprek laten zien wat ze al kunnen.

Food Lab Zeeland: een unieke samenwerking tussen school en bedrijfsleven