FoodLab Zeeland News

FoodLab Zeeland is een organisatienetwerk waarin vier VMBO-scholen en Scalda, horeca-ondernemers, producenten en leveranciers samen iets moois bouwen. Wij houden u hier op de hoogte van FoodLab Zeeland en Culinair nieuws uit Zeeland.

College voor Hotelmanagement en Gastronomie start praktijkroute horeca

45598311_2180910788848016_6344271298738257920_o

DE PRAKTIJKROUTE HORECA

Wil jij vanaf februari 2019 een Horeca-opleiding in BOL-variant (met studiefinanciering) volgen maar leer je liever in een praktijkomgeving? Dan is de Praktijkroute Horeca, die wij samen met 12 horecabedrijven uit Walcheren gestart zijn, iets voor jou! Je wordt ter plekke op locatie gecoacht door een docent van Scalda en een praktijkopleider van het horecabedrijf. Wil je meer weten? Kom dan naar de open dag op 23 november Meer informatie over de praktijkroute https://bit.ly/2Dslp10  

Scalda start Praktijkroute Horeca

2016-03-09-11-02-57

Scalda start Praktijkroute Horeca

Scalda start vanaf januari 2019 met de Prakrijkroute Horeca op Walcheren. De Praktijkroute Horeca houdt in dat studenten die geïnteresseerd zijn in een horeca-opleiding kunnen starten aan een leertraject waarin ze vanaf dag één aan de slag gaan in de praktijk en niet meer op een schoollocatie komen.De studenten worden in het bedrijf gecoacht door een docent van Scalda en een praktijkopleider van de organisatie.

Twaalf bedrijven uit het kustgebied van Walcheren vormen samen met Scalda een cluster waarin de eerste Praktijkroute Horeca gerealiseerd wordt. De student wordt als ‘medewerker in opleiding’ in een van de participerende leerbedrijven geplaatst en gaat daar aan de slag als kok of gastheer/gastvrouw. De studenten van de Praktijkroute Horeca leren op de werkvloer en kunnen gebruik maken van lessen die bij hun leerbedrijf door docenten van Scalda worden gegeven.

De deelnemende bedrijven en Scalda dragen door de start van de Praktijkroute Horeca bij aan een oplossing voor het nijpende arbeidstekort in de horeca in Zeeland. Mensen die praktijkgericht zijn en graag direct de handen uit de mouwen steken kunnen door de Praktijkroute Horeca toch een diploma op niveau 2 of 3 halen zonder nog op een schoollocatie te komen. De Praktijkroute Horeca is daardoor dus ook geschikt voor mensen die zich willen omscholen, herintreders en vijftigplussers die zichzelf niet meer in de traditionele schoolbanken zien zitten. De studenten zijn overigens niet in dienst van het leerbedrijf, ze volgen een zogenaamde BOL-opleiding. Er is wel sprake van een opleidingsvergoeding.  read more…

Cooking@Sea in Valencia

35282535_2063983510540745_3246230926216134656_o

Docenten van Scalda hebben in Valencia een kookdemo gegeven. De Spaanse gasten en collega landen waren erg onder de indruk van de kwaliteit, smaak en textuur van ons gerechtje!
We gebruikte de gerookte mosselen van Prins en Dingemanse en zeewier van Jan Kruijsse en Oosterschelde water van Viviers Le Petit Pecheur en de SeaKnives by Edwin Vinke van Solinger Staalwaren. Vanmiddag waren er gastlessen over het maken van Paella, saffraan, corvina en wijn uit de regio. #CookingatSea #FoodLabZeeland #Scalda

 

NETWERKBIJEENKOMST FOODLAB ZEELAND

 

Schermafbeelding 2017-10-24 om 15.22.14

Netwerkbijeenkomst FoodLab Zeeland
Praktijkopleiders Horeca
Met expertmeeting van Zilte Academie Zeeland

Zeg ken jij de Mossel?
Ja, we kennen de mosselman en ook van de mossel zelf denken we veel te weten. Toch zijn er nog vele onbelichte aspecten van de mossel. Wat bepaalt de smaak, is er verschil tussen mosselen van de bodem of van een touwtje, van de Waddenzee of de Oosterschelde, en wat proeven we eigenlijk. Kan de mossel stress ervaren tijdens de kweek en de verwerking, hoe lang blijven ze goed en kan je daar iets aan doen? Waar worden mosselen nog meer voor gebruikt: waterzuivering, recycling van stikstof en fostaat, natuurbouw. En, waar komt de beleving van de fijnproever vandaan? #ZilteAcademieZeeland #FoodLabZeeland #Scalda

COOLCOOKING @ SEA

fullsizeoutput_1fdc

‘EEN KOK IS NIET MEER ONZICHTBAAR’

In november gaat het internationale project Cooking@Sea van start. Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie heeft hiervoor geld ontvangen van het Europese subsidieprogramma Erasmusplus. De school wil met het project het koksvak promoten en de opleiding verbeteren. Ook draagt Cooking@Sea bij aan het onder de aandacht brengen van duurzaam koken en het regionale product. #Scalda #FoodLabZeeland

 

Cool Cooking Event

IMG_7404

Nationale- en internationale food-helden spreken. Food pro’s uit de Zeeuwse keuken en innovatieve producenten ontmoeten elkaar en koken samen, delen kennis en inspiratie. In ‘t Hof Welgelegen in Middelburg.
Zet Zeeland op de de kaart met Cool Cooking! Ben je food-professional in de Zeeuwse keuken en heb je de uitnodiging voor het Cool Cooking Event van de Zilte Academie Zeeland niet ontvangen? Kun je, maandagmiddag 29 mei? Stuur een mail naar info@zilteacademiezeeland.nl #FoodLabZeeland

FoodLab Zeeland Cooking Battles 2017, de foto’s!

Scalda studenten verzorgen diner voor benefietavond Tragel

fullsizeoutput_1a9b

Scalda studenten verzorgen diner voor benefietavond Tragel
Studenten van Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie verzorgen woensdag 12 april het diner voor een benefietavond van de Vrienden van Tragel Zorg. Het diner wordt op locatie bereid met verse streekproducten.
In sfeervolle Las Vegas ambiance krijgen de gasten een heerlijke avond voorgeschoteld. Dit alles onder het genot van livemuziek, entertainment en volop gelegenheid om te netwerken. Studenten van Scalda, de Rede en het horecateam van Tragel verzorgen samen de bediening.
Met de opbrengst van het benefietdiner wordt een actieve dag voor senioren georganiseerd. Samen met Tragel en andere partijen die in de regio actief zijn voor senioren, beleven ouderen uit heel Zeeuws-Vlaanderen een leuke dag met eten, muziek en allerlei activiteiten. #deRede #Scalda #FoodLabZeeland

Scalda studenten strijden in belangrijkste gastronomische wedstrijd van Nederland

IMG_6809
Jasmijn van de Voorde en Lianne Bosselaar, studenten van de opleiding Zelfstandig werkend gastvrouw van Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie, doen mee aan de zevende editie van de belangrijkste gastronomische wedstrijd van Nederland. Op 10 april 2017 vindt de vakwedstrijd Talent van de Toekomst plaats in het Miele Culinary Institute te Vianen. Tijdens deze wedstrijd toont hét culinaire- en gastvrijheidstalent hun vakmanschap aan de top van de Nederlandse gastronomie.

Tijdens deze editie, krijgen de mbo-talenten de kans om zichzelf te onderscheiden. Jasmijn en Lianne gaan als team, in verschillende onderdelen van het gastheerschap, de strijd aan met andere studenten. Studenten van de koksopleidingen nemen het tegen elkaar op in een black-box kookwedstrijd. read more…

Winnaars Zilte Bokaal FoodLab Zeeland ‘Cooking Battles’

zeeland-272x187

Na een spannende strijd ging de Zilte bokaal naar Amsterdam
De spanning was vanaf de start van de wedstrijd direct om te snijden. Er werd keihard gestreden door de MBO studenten. Zij kregen de kans om een viergangenmenu te bereiden voor de vakjuryleden. Het viergangenmenu bestond onder andere uit: Mesheften, Noordzee krab en kweek tarbot, tam konijn, peer en chocolade met een toevoeging van VOC kruiden. Na een spannende strijd van vijf uur moest de jury in beraad om een winnaar te kiezen. Na stevig overleg werden Mike Klaassen, Ben Klunder, Ayleen Hermes en Michelle Kersten uiteindelijk benoemd tot beste overall team keuken en bediening van het jaar. Zij hebben uit handen van Armijn van Nierop (jury voorzitter) de Zilte bokaal ontvangen.  read more…

Junior Kampioenschappen Oester Steken

17156139_1838632539742511_5164717329961565272_n

Junior Kampioenschappen Oester Steken bij het Wijntheater op FoodExpo Zeeland. Dylan Snijder van Pontes Pieter Zeeman, van harte gefeliciteerd! De overige leerlingen, ook TOP gedaan! Georganiseerd door het Wijntheater en de ZilteAcademieZeeland

FoodLab Zeeland Brochure

Schermafbeelding 2017-03-16 om 10.08.52

FOODLAB ZEELAND BROCHURE
Afgelopen maandag werd onze brochure voor potentieel partners gepresenteerd op FoodExpo Zeeland. Deze brochure geeft u een inkijk bij FoodLab Zeeland met o.a de vmbo scholen, FoodLab Zeeland een aanwinst voor Zeeland en partner van het eerste uur Inter Scaldis. Binnenkort is deze brochure te downloaden via onze website.
Wilt u meer informatie over FoodLab Zeeland?
info@foodlabzeeland.nl www.foodlabzeeland.nl

Klik hier om de brochure te downloaden

FoodLab Zeeland Cooking Battles 2017′

De deelnemers van de strijd om de ‘Mosseltrofee’ zijn bekend! (Leermeester / Leerling)

Restaurant ‘Bij Kees’ in Zierikzee met leermeester Kees Visser en leerling Jeffrey Buijl
Hotel Westduin in Koudekerke met leermeester Julio de Nooier en leerling Remy van den Hoed
Restaurant de Vierbannen in Ouwerkerk met leermeester Nando van As en leerling …
Restaurant de Gevangentoren in Vlissingen met leermeester Jeroen Tanis en leerling Erik …
Brasserie de Olmen in Serooskerke met leermeester Alex Minderhoud met leerling …
Restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vegt met leermeester Marco van de Wijngaard en leerling.. Restaurant Place du Marché in Philippine met leermeester Angelo Loos en leerling Jessy Block

De deelnemers van de strijd om de ‘Zilte Bokaal’ zijn bekend! (MBO Horecascholen)

Koning Willem 1 College uit ‘s Hertogenbosch
Scalda College Hotelmanagement en Gastronomie uit Middelburg
Roc Amsterdam uit Amsterdam
Albeda College  uit Rotterdam
De Rooi Pannen Breda uit Breda
Hotelschool Ter Duinen uit Koksijde (Belgie)

FoodExpo Zeeland 13 & 14 Maart 2017

img_5009

Save the date!
Maandag 13 en dinsdag 14 maart 2017 FoodExpo Zeeland in de Zeelandhallen in Goes.
Alles op het gebied van food onder één dak: van lokaal geproduceerde ingrediënten en streekproducten tot horecavakwedstrijden voor professionals (Leermeester-Leerling) en voor studenten uit het MBO.
Dus meld je snel aan voor de komende editie in Zeeland!
stuur een mailtje naar wedstrijd@foodlabzeeland.nl
Alles betreffende de FoodLab Zeeland Cooking Battles 2017 vindt op deze website
www.foodexpo.nl #FoodLabZeeland