FoodLab Zeeland News

FoodLab Zeeland is een organisatienetwerk waarin vier VMBO-scholen en Scalda, horeca-ondernemers, producenten en leveranciers samen iets moois bouwen. Wij houden u hier op de hoogte van FoodLab Zeeland en Culinair nieuws uit Zeeland.

Schermafbeelding 2017-12-07 om 16.53.13

MASTERCLASS NIVEAU 4

Geen tijd voor scholing? Geen zin in de schoolbanken?
Maak gebruik van ons masterclass aanbod!
Op 15 januari 2018 wordt de eerste masterclass ‘Werken met Lam’ door Eric van Bochove van het Vlasbloemeken in Koewacht georganiseerd. Onze masterclass is bedoeld voor koks die nu op niveau 3 werken. Meer informatie? Zie de flyer.

Op 29 januari 2018 wordt de masterclass Koken met Wijn georganiseerd met medewerking van De Kleine Schorre en het outdoorconcept Primitiv van restaurant a’Table in Axel.

Op 5 februari 2018 wordt de masterclass Koken met oesters en wieren georganiseerd, met medewerking van Jan Kruijsse, de Oesteracademy en Pim van Engelenburg.

Wil je je aanmelden voor een masterclaas?
Stuur een mail naar: info@foodlabzeeland.nl

NETWERKBIJEENKOMST FOODLAB ZEELAND

 

Schermafbeelding 2017-10-24 om 15.22.14

Netwerkbijeenkomst FoodLab Zeeland
Praktijkopleiders Horeca
Met expertmeeting van Zilte Academie Zeeland

Zeg ken jij de Mossel?
Ja, we kennen de mosselman en ook van de mossel zelf denken we veel te weten. Toch zijn er nog vele onbelichte aspecten van de mossel. Wat bepaalt de smaak, is er verschil tussen mosselen van de bodem of van een touwtje, van de Waddenzee of de Oosterschelde, en wat proeven we eigenlijk. Kan de mossel stress ervaren tijdens de kweek en de verwerking, hoe lang blijven ze goed en kan je daar iets aan doen? Waar worden mosselen nog meer voor gebruikt: waterzuivering, recycling van stikstof en fostaat, natuurbouw. En, waar komt de beleving van de fijnproever vandaan? #ZilteAcademieZeeland #FoodLabZeeland #Scalda

COOLCOOKING @ SEA

fullsizeoutput_1fdc

‘EEN KOK IS NIET MEER ONZICHTBAAR’

In november gaat het internationale project Cooking@Sea van start. Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie heeft hiervoor geld ontvangen van het Europese subsidieprogramma Erasmusplus. De school wil met het project het koksvak promoten en de opleiding verbeteren. Ook draagt Cooking@Sea bij aan het onder de aandacht brengen van duurzaam koken en het regionale product. #Scalda #FoodLabZeeland

 

Cool Cooking Event

IMG_7404

Nationale- en internationale food-helden spreken. Food pro’s uit de Zeeuwse keuken en innovatieve producenten ontmoeten elkaar en koken samen, delen kennis en inspiratie. In ‘t Hof Welgelegen in Middelburg.
Zet Zeeland op de de kaart met Cool Cooking! Ben je food-professional in de Zeeuwse keuken en heb je de uitnodiging voor het Cool Cooking Event van de Zilte Academie Zeeland niet ontvangen? Kun je, maandagmiddag 29 mei? Stuur een mail naar info@zilteacademiezeeland.nl #FoodLabZeeland

FoodLab Zeeland Cooking Battles 2017, de foto’s!

Scalda studenten verzorgen diner voor benefietavond Tragel

fullsizeoutput_1a9b

Scalda studenten verzorgen diner voor benefietavond Tragel
Studenten van Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie verzorgen woensdag 12 april het diner voor een benefietavond van de Vrienden van Tragel Zorg. Het diner wordt op locatie bereid met verse streekproducten.
In sfeervolle Las Vegas ambiance krijgen de gasten een heerlijke avond voorgeschoteld. Dit alles onder het genot van livemuziek, entertainment en volop gelegenheid om te netwerken. Studenten van Scalda, de Rede en het horecateam van Tragel verzorgen samen de bediening.
Met de opbrengst van het benefietdiner wordt een actieve dag voor senioren georganiseerd. Samen met Tragel en andere partijen die in de regio actief zijn voor senioren, beleven ouderen uit heel Zeeuws-Vlaanderen een leuke dag met eten, muziek en allerlei activiteiten. #deRede #Scalda #FoodLabZeeland

Scalda studenten strijden in belangrijkste gastronomische wedstrijd van Nederland

IMG_6809
Jasmijn van de Voorde en Lianne Bosselaar, studenten van de opleiding Zelfstandig werkend gastvrouw van Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie, doen mee aan de zevende editie van de belangrijkste gastronomische wedstrijd van Nederland. Op 10 april 2017 vindt de vakwedstrijd Talent van de Toekomst plaats in het Miele Culinary Institute te Vianen. Tijdens deze wedstrijd toont hét culinaire- en gastvrijheidstalent hun vakmanschap aan de top van de Nederlandse gastronomie.

Tijdens deze editie, krijgen de mbo-talenten de kans om zichzelf te onderscheiden. Jasmijn en Lianne gaan als team, in verschillende onderdelen van het gastheerschap, de strijd aan met andere studenten. Studenten van de koksopleidingen nemen het tegen elkaar op in een black-box kookwedstrijd. read more…

Winnaars Zilte Bokaal FoodLab Zeeland ‘Cooking Battles’

zeeland-272x187

Na een spannende strijd ging de Zilte bokaal naar Amsterdam
De spanning was vanaf de start van de wedstrijd direct om te snijden. Er werd keihard gestreden door de MBO studenten. Zij kregen de kans om een viergangenmenu te bereiden voor de vakjuryleden. Het viergangenmenu bestond onder andere uit: Mesheften, Noordzee krab en kweek tarbot, tam konijn, peer en chocolade met een toevoeging van VOC kruiden. Na een spannende strijd van vijf uur moest de jury in beraad om een winnaar te kiezen. Na stevig overleg werden Mike Klaassen, Ben Klunder, Ayleen Hermes en Michelle Kersten uiteindelijk benoemd tot beste overall team keuken en bediening van het jaar. Zij hebben uit handen van Armijn van Nierop (jury voorzitter) de Zilte bokaal ontvangen.  read more…

Junior Kampioenschappen Oester Steken

17156139_1838632539742511_5164717329961565272_n

Junior Kampioenschappen Oester Steken bij het Wijntheater op FoodExpo Zeeland. Dylan Snijder van Pontes Pieter Zeeman, van harte gefeliciteerd! De overige leerlingen, ook TOP gedaan! Georganiseerd door het Wijntheater en de ZilteAcademieZeeland

FoodLab Zeeland Brochure

Schermafbeelding 2017-03-16 om 10.08.52

FOODLAB ZEELAND BROCHURE
Afgelopen maandag werd onze brochure voor potentieel partners gepresenteerd op FoodExpo Zeeland. Deze brochure geeft u een inkijk bij FoodLab Zeeland met o.a de vmbo scholen, FoodLab Zeeland een aanwinst voor Zeeland en partner van het eerste uur Inter Scaldis. Binnenkort is deze brochure te downloaden via onze website.
Wilt u meer informatie over FoodLab Zeeland?
info@foodlabzeeland.nl www.foodlabzeeland.nl

Klik hier om de brochure te downloaden

FoodLab Zeeland Cooking Battles 2017′

De deelnemers van de strijd om de ‘Mosseltrofee’ zijn bekend! (Leermeester / Leerling)

Restaurant ‘Bij Kees’ in Zierikzee met leermeester Kees Visser en leerling Jeffrey Buijl
Hotel Westduin in Koudekerke met leermeester Julio de Nooier en leerling Remy van den Hoed
Restaurant de Vierbannen in Ouwerkerk met leermeester Nando van As en leerling …
Restaurant de Gevangentoren in Vlissingen met leermeester Jeroen Tanis en leerling Erik …
Brasserie de Olmen in Serooskerke met leermeester Alex Minderhoud met leerling …
Restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vegt met leermeester Marco van de Wijngaard en leerling.. Restaurant Place du Marché in Philippine met leermeester Angelo Loos en leerling Jessy Block

De deelnemers van de strijd om de ‘Zilte Bokaal’ zijn bekend! (MBO Horecascholen)

Koning Willem 1 College uit ‘s Hertogenbosch
Scalda College Hotelmanagement en Gastronomie uit Middelburg
Roc Amsterdam uit Amsterdam
Albeda College  uit Rotterdam
De Rooi Pannen Breda uit Breda
Hotelschool Ter Duinen uit Koksijde (Belgie)

FoodExpo Zeeland 13 & 14 Maart 2017

img_5009

Save the date!
Maandag 13 en dinsdag 14 maart 2017 FoodExpo Zeeland in de Zeelandhallen in Goes.
Alles op het gebied van food onder één dak: van lokaal geproduceerde ingrediënten en streekproducten tot horecavakwedstrijden voor professionals (Leermeester-Leerling) en voor studenten uit het MBO.
Dus meld je snel aan voor de komende editie in Zeeland!
stuur een mailtje naar wedstrijd@foodlabzeeland.nl
Alles betreffende de FoodLab Zeeland Cooking Battles 2017 vindt op deze website
www.foodexpo.nl #FoodLabZeeland