Informatie voor VMBO leerlingen

Informatie voor VMBO leerlingen

Keuze voor consumptief

Als jij op de middelbare school al weet dat je een mooie toekomst in de horeca, recreatie of toerisme tegemoet gaat, kan je hier al vanaf de eerste klas mee aan de slag. Merk je pas later dat dit echt is wat je wilt? Dan kan je ook nog in het derde jaar instromen.

Je gaat aan de slag met mooie producten in een omgeving die je in het werkveld ook tegen kan komen. Dit wordt ook nog uitgebreid met toegepaste stages en excursies. Zo ben je al voor een groot deel gewend aan de praktijk en vind jij je weg binnen het MBO snel.

Kan jij de lekkerste gerechten op tafel toveren! Vind je het uitdagend om in de keuken nieuwe recepten uit te proberen? Droom je er van om een eigen horecabedrijf of bakkerij te runnen? Dan zit je bij FoodLabZeeland op je plek!

N

Voordelen consumptief

  • Bezig zijn met je passie
N

Voordelen consumptief

  • Je leert om met je handen te werken en creatief te zijn
N

Voordelen consumptief

  • Al snel ga je koken voor ‘echte’ gasten
N

Voordelen consumptief

  • Je leert ook hoe je moet presenteren, promoten en verkopen
N

Voordelen consumptief

  • Drempelloze doorstroming naar het MBO

VMBO leerlingen

De moeilijke, interessante en creatieve opdrachten bieden je kans om je al vroeg te ontwikkelen in je vakgebied. Je start met de basis van snijtechnieken, het maken van deeg en het koken en bakken van producten. Omdat je wekelijks een paar uur in de keuken staat, groei je al snel verder en voor je het weet mag je je ouders uitnodigen en diverse hoogstandjes uitserveren!

Maar de lessen zullen niet alleen bestaan uit praktijk. Ook bij dit vak haal je de basis uit theorie, een groot deel hiervan kan wel worden toegepast op de horeca/recreatie.

Een belangrijk doel is ook om ervoor te zorgen dat de producten die worden gemaakt ook gebruikt kunnen worden in de school. Leerlingen verkopen hun producten, organiseren etentjes en dit kan misschien uitgroeien tot het beheren van de catering in de eigen school.

Ouders van VMBO leerlingen

Binnen FoodLabZeeland  leert uw kind al snel een vak waarin het echt verder kan! U maakt dit ook van dichtbij mee als u komt kijken, proeven en ervaren. Zie hoe u kind verandert in een vakman of vakvrouw, een topchef of topbakker. Geef uw kind dus de kans om al jong aan de slag te gaan met hun passie voor horeca, FoodLabZeeland zorgt ervoor dat ze al jong kunnen doen wat ze leuk vinden en gemakkelijk hun plaatsje vinden in het MBO.

Ik ben Jeffrey Buijl, 15 jaar en zit in het 4e jaar VMBO kader op de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee.
Ik heb gekozen voor de richting consumptief, en ik ben kok.

De Zilte Academie Zeeland heeft geregeld dat de beste koks van Schouwen Duiveland workshops en gastlessen geven.
Dit vind ik het meest leerzaam en het leukste op school.

Mijn snuffelstage in het 3e jaar heb ik gedaan bij restaurant Las Palmas in Rotterdam.
Het restaurant van Herman den Blijker.

Toen kwam Kees Visser van Restaurant Bij Kees op mijn pad.
Daar werk ik en sinds dit schooljaar loop ik er stage.
Ik leer ontzettend veel van Kees.
Kees is mijn leermeester, vriend en grote voorbeeld.
Ik wil net als Kees meedoen aan kookwedstrijden zoals de Bocuse dór.
Samen hebben we ook een dag meegelopen in de keuken van De Librije.

Koken is mijn passie, en ik ben van plan om de beste kok van Nederland te worden.

 

Jeffrey Buijl

4e jaars student consumptief kok, Pontes Pieter Zeeman

Onze ervaringen bij FLZ…

Jean-Paul Kosten, Nando van As, Jessy Fijnaut en Ozzy Hoogesteker zijn leerlingen die de opleiding tot gespecialiseerd kok volgen. Een enerverende opleiding met ’s ochtends algemene vakken als rekenen en Nederlands, en ’s middags workshops en lessen die de jongens inleiden in de geheimen van de fantastische culinaire zaken die Zeeland te bieden heeft.

“Pure C, vond ik machtig mooi”, zegt Jean Paul Kosten.”Eerst wildpluk van planten en kruiden en daarna een workshop door Syrco Bakker, die combinaties van smaken kan maken…wat een passie!” Nando van As vindt de opleiding leuk door de vele bedrijfsbezoeken en workshops op locaties. “De spanning en daarmee de adrenaline van de topkoks is voelbaar”, zegt Nando. Hij heeft veel geleerd over wijn- en spijscombinaties, met name met oesters, vertelt hij.

Jessy Fijnaut zal de tocht op de mosselkotter niet snel vergeten, en ook de module van het wolvarken vond hij erg interessant. “Trouwens ook de module over klein wild, kruiden bij de Vierbannen en het ree door chef Eric van Bochove vond ik prachtig”, vertelt hij enthousiast. Ozzy Hoogesteker is het eens met zijn klasgenoten. Een zware, maar boeiende, interessante opleiding!

Studenten Gespecialiseerde opleiding niveau 4

4e jaars student, FLZ

Mijn ervaring en toelichting bij FoodLabZeeland volgt

Anne Kook

Lerares, FLZ