Dit jaar organiseert Foodlab Zeeland voor de vijfde keer de populaire Cooking battles: de strijd om de Zeeuwse Mossel Trofee en de Zilte Bokaal. Dé horecavakwedstrijden van Zeeland! Tijdens de twee beursdagen krijgen zowel profs en student als MBO-studenten de kans om hun talent te laten zien aan een vakkundige jury.

FOODLAB ZEELAND

FoodLab Zeeland is een organisatienetwerk met horecaondernemers, producenten, leveranciers van het Zeeuwse regionale product, overkoepelende organisaties en kenniscentra die samenwerken met het vmbo en mbo-horeca-onderwijs. Dit zijn partners die allemaal dezelfde doelen nastreven. Het project FoodLab Zeeland richt zich op een betere afstemming van het Zeeuwse horeca-onderwijs en op de behoefte van het bedrijfsleven. 

Binnen FoodLab Zeeland speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Door het centraal stellen van Zeeuwse streekproducten en het omarmen van de principes van de Dutch Cuisine en Gezond in Zeeland wordt invulling gegeven aan een aantal uitdagingen rondom duurzaam, gezond leven en werken in de keuken. De klimaat impact van vleesproductie en het vervoer van voedsel over grote afstanden zijn nagenoeg bij iedereen bekend. Door structureel te kiezen voor eerlijke producten uit de regio en het gebruik van groenten te promoten ten koste van vlees neemt de klimaatimpact van een menu zichtbaar af. 

Ook tijdens onze activiteiten en wedstrijden houden we vast aan deze duurzaamheid en ‘Gezond in Zeeland gedachte’. Hierbij staat het gebruik maken van zoveel mogelijk lokale leveranciers staat centraal. 

 

BATTLE PROFS EN STUDENT

Op de eerste beursdag geven profs en student acte de présence en gaan samen de uitdaging aan om de heerlijkste gerechten op tafel te zetten. De vakjuryleden bepalen vervolgens wie er met de prestigieuze Zeeuwse Mossel Trofee en de prijs voor beste gastheer/gastvrouw naar huis gaat. 

Deelnemende restaurants: 

 • Restaurant Zarzo te Eindhoven
 • Blueness te Cadzand-Bad
 • Pure C te Cadzand
 • Mia’s Restaurant & Lounge te Axel
 • Restaurant Elea te Rijswijk
 • Restaurant Valenzia te Eindhoven
 • Restaurant Ratatouille Food and Wine te Haarlem
 • Restant La Vie te Terneuzen

 

Jury    
Willem Himmelreich Jurylid keuken Meesterkok
Sjaak Jobse Jurylid keuken Meesterkok
Taks Yuen Jurylid bediening  Eigenaar Restaurant Mei Wah

 

Bekende professionals jury Cooking Battles

Diverse bekende professionals uit Zeeland en daarbuiten vormen dit jaar de vakjury van de Cooking Battles georganiseerd door FoodLab Zeeland.

Taks Yuen, eigenaar Mei Wah Eindhoven. Bezieler en passievol verdediger van de Chinese keuken in Mei Wah is Taks Yuen. Alles uit de zee is hier de specialiteit, zoals ook vaak in Hong Kong het geval is. GaultMillau: ‘De keuken van Mei Wah is precies, divers en rijk. Chinese gerechten van het hoogste niveau.’ Zijn moeder staat ook al 53 jaar in de keuken.

Sjaak Jobse, Pensionado, SVH Meesterkok. Sjaak Jobse is in een zorginstelling SVH Meesterkok te worden waarin hij als eindpresentatie een buffet maakte met wild; topkoks als Cas Spijkers, Wynand Vogel en Dick Sinnema waren onder de indruk. Hij mocht zelfs in het Nederlandse wedstrijdteam koken en is daarmee de hele wereld over geweest. In het begin werd er op hem neergekeken omdat zorginstellingen een slecht imago hebben, maar gaandeweg werd hij steeds meer erkend. Sjaak Jobse heeft mede hierdoor een dikke dossiermap met oorkondes en diploma’s wat getuigt van zijn successen. Hij is sinds vorig jaar met pensioen en nu al voor honderd dingen gevraagd: optreden op beurzen, jureren bij kookwedstrijden, lesgeven, noem maar op.

 

DE ZILTE BOKAAL

Tijdens de tweede beursdag wordt er gestreden om de Zilte Bokaal. Welke hotelschool is het beste in koken en serveren? Zowel de kookkunsten als het gastheerschap van de mbo-studenten op niveau 3 worden beoordeelt. 

De deelnemende scholen: 

 • Arcuscollege
 • Gildeopleidingen Roermond
 • Albeda College Horeca & Toerisme
 • Zoomvliet Hotelschool
 • ROC van Amsterdam
 • Hotelschool Ter Duinen (BE)
 • Brillat-Savarin-Schule (OSZ Gastgewerbe) (DE)
 • Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie

 

De Jury bestaat uit:

Jury    
Jeffrey Laarberg Vakjury keuken Inter Scaldes***
Takis Pangakis Vakjury Keuken Elea
Marcel Glas Vakjury Wijn/Spijs Oud Reuchlin & Boelen Wines
Claudia Brevet Vakjury bediening Inter Scaldes***
Blanche Vinke Vakjury bediening De Kromme watergang**
Bibi Kuyp Vakjury bediening Elea

 

Bekende professionals jury Cooking Battles

Diverse bekende professionals uit Zeeland en daarbuiten vormen dit jaar de vakjury van de Cooking Battles georganiseerd door FoodLab Zeeland.

Claudia Brevet beoordeelt dit jaar de studenten op hun gastheerschap. Als Gastvrouw van het jaar 2018 wordt zij geroemd om haar enthousiasme, passie, mensenkennis en toewijding. Dit werd beloond met drie Michelinsterren voor haar Restaurant Inter Scaldes***.

Naast Brevet neemt ook Blanche Vinke plaats in de jury. Al 26 jaar runt zij met haar man Edwin De Kromme Watergang**. Al vanaf de start staan voor haar ‘vriendelijkheid en gemoedelijkheid’ centraal. Iets wat zij meeneemt in haar gastvrijheid.

Het Zeeuwse talent uit de keuken: Jeffrey Laarberg. Hij is Souschef en de rechterhand van Jannis Brevet in Restaurant Inter Scaldes***. Ook dong hij mee voor een plek in de finale van S. Pellegrino Young Chef in Milaan. Als Zeeuws talent kan hij dan ook niet ontbreken in de jury.

Takis Panagakis, eigenaar & chef-kok. “Met Elea wil ik gasten een nieuw soort keuken bieden en andere smaken laten beleven. Die nieuwe keuken weerspiegelt mijn visie op koken, mijn Griekse achtergrond en mijn ervaringen bij sterrenrestaurants. Daardoor zijn mijn gerechten goed doordacht en innovatief. Niet direct herkenbaar als Grieks, wel vol Griekse elementen. Zoals de nadruk op pure smaken en verse producten. Bij Elea wil ik gasten laten kennismaken met mijn kookstijl en laten dineren op hoog culinair niveau, tegen een betaalbare prijs.”

 

IMG_9294
FOODLAB ZEELAND COOKING BATTLES 2019

De MBO Horeca scholen voor de ‘Zilte Bokaal’ zijn bekend.
* Arcuscollege
* Gildeopleidingen Roermond
* Albeda College Horeca & Toerisme
* Zoomvliet Hotelschool
* ROC van Amsterdam
* Hotelschool Ter Duinen (België)
* Brillat-Savarin-Schule (OSZ Gastgewerbe)
(Berlijn Duitsland)
* Scalda College voor Hotelmanagement en
Gastronomie

Voor de wedstrijd om de ‘Zeeuwse Mosseltrofee’ van de profs zijn er nog twee plaatsen vrij. Durven jullie de strijd aan met onderstaande restaurants? Geef je dan snel op via wedstrijd@foodlabzeeland.nl

* Restaurant Valenzia
* Restaurant Zarzo
* Strandhotel Cadzand-Bad -Blueness
* Pure C **
* Mia’s Restaurant & Lounge
* Ratatouille Food & Wine
* Restaurant La Vie
* Mia’s Restaurant & Lounge 

Meer informatie over FoodLab Zeeland en de FoodLab Zeeland Cooking Battles vindt je op www.foodlabzeeland.nl   #CulinairZeeland #FoodLabZeeland

28782628_2010449909227439_2336607456228016128_n

ZILTE BOKAAL 2018

Mooie prijzen voor Zoomvliet Hotelschool uit Bergen op Zoom, de hoofdprijs de Zilte Bokaal, 1e prijs wijn/spijs, 1e keuken en 1e concept.
Op de tweede plaats Hotelschool Ter Duinen Koksijde! De 1e prijs bediening ging naar Gilde opleidingen Venlo. #Ziltebokaal #CookingBattles #FoodLabZeeland

 

Jurylid 2.221ad4d765405339917222cd93815584

De vakjury voor de vakwedstrijd voor MBO scholen is ook bekend voor keuken, bediening, wijn-spijs combinatie en Le Nouveau Chef stylingbokaal. Op 6 maart strijden 8 MBO scholen uit Nederland en Belgie tegen elkaar.

Juryvoorzitter: Armijn van Nierop – Armijn Arendonk
Vakjury keuken: Jeffrey Laarberg, Restaurant Inter Scaldes***
Vakjury keuken: Takis Panagakis, Restaurant Elea

Vakjury bediening: Claudia Brevet, Restaurant Inter Scaldes***
Vakjury bediening: Blanche Vinke, Restaurant de Kromme Watergang**
Vakjury bediening: Bibi Kuyp, Restaurant Elea

Vakjury wijn-spijs: Marcel Glas – Oud Reuchlin & Boelen
Vakjury wijn-spijs: Jack Metsemakers – Nuova Sardegna

Vakjury styling: Robert ten Hoope – Le Nouveau Chef
Vakjury styling: Manon van Ooosten – Duni Benelux

FOODLAB ZEELAND COOKING-BATTLES

De voorbereidingen voor de Zilte Bokaal van FoodLab Zeeland zijn in volle gang. Voor jury van het MBO gastvrouwen/heren zijn al twee namen bekend. Claudia Brevet van Restaurant Inter Scaldes** en Blanche Vinke van Restaurant de Kromme Watergang** #ZilteBokaal #CulinairZeeland#FoodLabZeeland

Claudia Brevet, dit jaar uitgeroepen tot Gastvrouw van het jaar 2018, neemt dit jaar plaats in de jury van de FoodLab Zeeland Cooking Battles. Naast Paul Fagel en Blanche Vinke zullen zij de gerechten beoordelen van zowel leermeersters & leerlingen als MBO-studenten. 

Dit jaar werd Claudia Brevet bekroond tot Gastvrouw van het jaar 2018 bij de GaultMillau Awards. Samen met haar man en chefkok Jannis Brevet runt ze al jaren het restaurant met hotel aan de Zandweg in Kruiningen.In de nieuwe gids van GaultMillau wordt Brevet geroemd om haar enthousiasme, passie, mensenkennis en toewijding. Hoogte punt dit jaar  was de derde Michelin *** voor Inter Scaldes! 

23561467_204063240136891_6064839947131794009_nJurylid 2.221ad4d765405339917222cd93815584

Eerste juryleden FoodLab Zeeland Cooking Battles bekend

Diverse ervaren professionals vormen ook dit jaar de vakjury van de FoodLab Zeeland Cooking Battles. Zij beoordelen de kunsten van zowel profs & students als mbo-studenten. Gastvrouw van het jaar 2018, Claudia Brevet van Inter Scaldes*** en Blanche Vinke van De Kromme Watergang** zijn de eerste twee juryleden die bekend 

28575621_240862596456955_7876026280015198668_n

FOODLAB ZEELAND COOKINGBATTLES 2018

RESTAURANT VALENZIA WINT ZEEUWSE MOSSELTROFFEE

 Restaurant Mezger in Domburg hield maandag de Zeeuwse eer hoog tijdens de Cooking Battles in de Zeelandhallen. Het restaurant greep weliswaar naast de prestigieuze Zeeuwse Mosseltrofee, maar behaalde wel een tweede plaats

17361784_1607242809304250_7259776950947398939_n

FOODLAB ZEELAND COOKING BATTLES

Op 5 en 6 maart 2018 is het tijd voor FoodExpo Zeeland in de Zeelandhallen te Goes. FoodLab Zeeland organiseert op deze dagen de horeca vakwedstrijden: o.a op Maandag 5 Maart leermeester-leerling (Black-Box),

Durf jij als Zeeuwse leermeester keuken samen met je leerling deze strijd aan.
Wacht dan niet langer en meld je aan voor de komende editie in Zeeland en stuur een mailtje naar wedstrijd@foodlabzeeland.nl #CookingBattles #FoodLabZeeland

Dit jaar organiseert FoodLab Zeeland heuse Cooking Battles, dé horecavakwestrijden van Zeeland. Gedurende de twee beursdagen op 5 & 6 maart 2018 krijgen zowel leermeesters & leerlingen als MBO-studenten de kans om hun talent te laten zien aan een vakkundige jury. 

De Zeeuwse Mossel Trofee 
Op de eerste beursdag staat de black-box centraal. Leermeester & leerling geven acte de présence en gaan samen de uitdaging aan om de heerlijkste gerechten op tafel te zetten. Uiteindelijk bepalen de vakjuryleden wie er met de prestigieuze Zeeuwse Mossel Trofee naar huis gaat. 

Deelnemende restaurants zijn o.a.: 

 • Restaurant Mezger te Domburg – Sander de Jonge en Eric van Tilburg
 • Restaurant Fris te Haarlem- Wouter Verheijen en William Deege
 • Restaurant de Mug te Middelburg- Nick van Eijk en Max Prevoo
 • Brasserie de Olmen te Serooskerke- Alex Minderhoud en Yannick Verstraate
 • Hotel Restaurant de Blanke Top te Cadzand – Thijn van den Berk en Dieter Cardinael
 • Restaurant Valenzia te Eindhoven – Pim Weterings en Rik Hoevenaars
 • Restaurant Ratatouille Food and Wine* – Adriaan van der Zwaard en Tom Groothuysen
 • Restaurant ’t Amsterdammetje* te Loenen aan de Vecht – Marco van der Wijngaard en ? (titelverdediger)

De Zitle Bokaal 
Tijdens de tweede beursdag wordt er gestreden om de Zilte Bokaal. Welke school is het beste in koken en serveren? Zowel de kookunsten als het gastheerschap van de MBO-studenten op niveau 3 zullen worden beoordeeld. 

De deelenmende scholen zijn o.a.: 

 • ROC Amsterdam te Amsterdam
 • Albeda college te Rotterdam
 • Zoomvliet college Hotelschool Bergen op Zoom
 • Hotelschool ter Duinen te Koksijde
 • College Hotelmanagement en Gastronomie Scalda te Middelburg
 • ROC Gilde opleidingen te Venlo
 • Arcus College te Heerlen 
 • ROC Leijgraaf te Cuijk (alleen met een keukenteam)

 

Bekende professionals jury Cooking Battles
Diverse bekende professionals uit Zeeland en daarbuiten vormen dit jaar de vakjury van de Cooking Battles georganiseerd door FoodLab Zeeland. Zij beoordelen de kunsten van zowel leermeesters & leerlingen als mbo-studenten.

Topkok Paul Fagel neemt plaats in de jury van Foodlab Zeeland Cooking Battles. Hij behaalde een Michelinster als chef-kok met restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede en vertoonde zijn kunsten sinds 1993 net over de provinciegrens in restaurant Het Arsenaal in Naarden. In 2015 is hij gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn verdiensten als meesterchef en docent.

Claudia Brevet beoordeelt dit jaar de studenten op hun gastheerschap.Als Gastvrouw van het jaar 2018 wordt zij geroemd om haar enthousiasme, passie, mensenkennis en toewijding. Dit werd beloond met drie Michelinsterren voor haar Restaurant Inter Scaldes***.

Naast Brevet neemt ook Blanche Vinke plaats in de jury. Al 25 jaar runt zij met haar man Edwin De Kromme Watergang**. Al vanaf de start
staan voor haar ‘vriendelijkheid en gemoedelijkheid’ centraal. Iets wat zij meeneemt in haar gastvrijheid.

Takis Panagakis en Bibi Kuyp vormen het jonge duo van de jury. Hun ervaring in diverse sterrenkeukens komt goed van pas in hun
Griekse droomrestaurant Elea. Panagakis beoordeelt de talenten op hun kookkunsten. Kuyp let juist op de bediening en klantvriendelijkheid.

Het Zeeuwse talent uit de keuken: Jeffrey Laarberg. Hij is Souschef en de rechterhand van Jannis Brevet in Restaurant Inter Scaldes***.
Ook dong hij mee voor een plek in de finale van S. Pellegrino Young Chef in Milaan. Als Zeeuws talent kan hij dan ook niet ontbreken in de jury.

23622349_1953595728246191_8746405045313041039_n

Vmbo-leerlingen showen hun talent tijdens ‘Cooking Battles’ Scalda

Op 18 januari vinden op de Scalda locatie Podium in Middelburg de ‘Cooking Battles’ voor het vmbo in Zeeland plaats. De battles worden georganiseerd door door Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie. Tijdens de battles gaan leerlingen van Pontes Pieter Zeeman, Pontes Goes, Nehalennia, Calvijn college en De Rede de strijd met elkaar aan.

De leerlingen zitten in teams met één gastvrouw/-heer en twee koks. De koks bereiden samen het vastgestelde menu en de gastvrouw/-heer serveert dit vervolgens aan een vakjury. De vakjury beoordeelt de leerlingen op verschillende onderdelen.

Technieken en vaardigheden

Voor de koks ligt de nadruk op de vaktechnische kooktechnieken, gebruik maken van de vooraf bekend gemaakte verplicht te gebruiken producten, creativiteit, hygiëne, presentatie en smaak.

Bij de gastheer/gastvrouw ligt de nadruk op de serveervaardigheden van dranken en gerechten, de vaktechnische vaardigheden, beleving aan tafel, de sociale vaardigheden, presentatie van diverse drankjes en natuurlijk de eigen verzorging.

 

Prijsuitreikingen

De prijsuitreikingen van de Cooking Battles en van het Provinciaal Kampioenschap Skills Talents vinden plaats vanaf 17:00 uur in de entreehal van Prison Island. Gedeputeerde van de provincie Zeeland, Ben de Reu, en Hendrik-Jan van Arenthals, voorzitter College van Bestuur van Scalda, reiken de prijzen uit.

Met de Cooking Battles zijn verschillende prijzen te winnen: de beste gastvrouw/-heer wint een heuse Zilveren Zilte servetring, de beste koks winnen een Gouden FoodLab Zeeland pan en het beste overall team wint de FoodLab Zeeland bokaal.

Blanche Vinke neemt dit jaar plaats in de jury van de FoodLab Zeeland Cooking Battles. Naast Paul Fagel  en Claudia Brevet zullen zij de gerechten beoordelen van zowel leermeersters & leerlingen als MBO-studenten. 

Blanche Vinke, blinkt uit als gastvrouw in ‘vriendelijk en gemoedelijk zijn’. Het is dan ook voor haar een dagelijkse bezigheid, eerlijk en oprecht zijn dat is heel belangrijk en vooral plezier in je werk uitstralen, maar dat gaat natuurlijk vanzelf.