IMG_9294
FOODLAB ZEELAND COOKING BATTLES 2019

De MBO Horeca scholen voor de ‘Zilte Bokaal’ zijn bekend.
* Arcuscollege
* Gildeopleidingen Roermond
* Albeda College Horeca & Toerisme
* Zoomvliet Hotelschool
* ROC van Amsterdam
* Hotelschool Ter Duinen (België)
* Brillat-Savarin-Schule (OSZ Gastgewerbe)
(Berlijn Duitsland)
* Scalda College voor Hotelmanagement en
Gastronomie

Voor de wedstrijd om de ‘Zeeuwse Mosseltrofee’ van de profs zijn er nog twee plaatsen vrij. Durven jullie de strijd aan met onderstaande restaurants? Geef je dan snel op via wedstrijd@foodlabzeeland.nl

* Restaurant Valenzia
* Restaurant Zarzo
* Strandhotel Cadzand-Bad -Blueness
* Pure C
* Mia’s Restaurant & Lounge
* Ratatouille Food & Wine

Meer informatie over FoodLab Zeeland en de FoodLab Zeeland Cooking Battles vindt je op www.foodlabzeeland.nl   #CulinairZeeland #FoodLabZeeland

28782628_2010449909227439_2336607456228016128_n

ZILTE BOKAAL 2018

Mooie prijzen voor Zoomvliet Hotelschool uit Bergen op Zoom, de hoofdprijs de Zilte Bokaal, 1e prijs wijn/spijs, 1e keuken en 1e concept.
Op de tweede plaats Hotelschool Ter Duinen Koksijde! De 1e prijs bediening ging naar Gilde opleidingen Venlo. #Ziltebokaal #CookingBattles #FoodLabZeeland

 

Dit jaar organiseert FoodLab Zeeland heuse Cooking Battles, dé horecavakwestrijden van Zeeland. Gedurende de twee beursdagen op 5 & 6 maart 2018 krijgen zowel leermeesters & leerlingen als MBO-studenten de kans om hun talent te laten zien aan een vakkundige jury. 

De Zeeuwse Mossel Trofee 
Op de eerste beursdag staat de black-box centraal. Leermeester & leerling geven acte de présence en gaan samen de uitdaging aan om de heerlijkste gerechten op tafel te zetten. Uiteindelijk bepalen de vakjuryleden wie er met de prestigieuze Zeeuwse Mossel Trofee naar huis gaat. 

Deelnemende restaurants zijn o.a.: 

 • Restaurant Mezger te Domburg – Sander de Jonge en Eric van Tilburg
 • Restaurant Fris te Haarlem- Wouter Verheijen en William Deege
 • Restaurant de Mug te Middelburg- Nick van Eijk en Max Prevoo
 • Brasserie de Olmen te Serooskerke- Alex Minderhoud en Yannick Verstraate
 • Hotel Restaurant de Blanke Top te Cadzand – Thijn van den Berk en Dieter Cardinael
 • Restaurant Valenzia te Eindhoven – Pim Weterings en Rik Hoevenaars
 • Restaurant Ratatouille Food and Wine* – Adriaan van der Zwaard en Tom Groothuysen
 • Restaurant ’t Amsterdammetje* te Loenen aan de Vecht – Marco van der Wijngaard en ? (titelverdediger)

De Zitle Bokaal 
Tijdens de tweede beursdag wordt er gestreden om de Zilte Bokaal. Welke school is het beste in koken en serveren? Zowel de kookunsten als het gastheerschap van de MBO-studenten op niveau 3 zullen worden beoordeeld. 

De deelenmende scholen zijn o.a.: 

 • ROC Amsterdam te Amsterdam
 • Albeda college te Rotterdam
 • Zoomvliet college Hotelschool Bergen op Zoom
 • Hotelschool ter Duinen te Koksijde
 • College Hotelmanagement en Gastronomie Scalda te Middelburg
 • ROC Gilde opleidingen te Venlo
 • Arcus College te Heerlen 
 • ROC Leijgraaf te Cuijk (alleen met een keukenteam)

 

Bekende professionals jury Cooking Battles
Diverse bekende professionals uit Zeeland en daarbuiten vormen dit jaar de vakjury van de Cooking Battles georganiseerd door FoodLab Zeeland. Zij beoordelen de kunsten van zowel leermeesters & leerlingen als mbo-studenten.

Topkok Paul Fagel neemt plaats in de jury van Foodlab Zeeland Cooking Battles. Hij behaalde een Michelinster als chef-kok met restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede en vertoonde zijn kunsten sinds 1993 net over de provinciegrens in restaurant Het Arsenaal in Naarden. In 2015 is hij gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn verdiensten als meesterchef en docent.

Claudia Brevet beoordeelt dit jaar de studenten op hun gastheerschap.Als Gastvrouw van het jaar 2018 wordt zij geroemd om haar enthousiasme, passie, mensenkennis en toewijding. Dit werd beloond met drie Michelinsterren voor haar Restaurant Inter Scaldes***.

Naast Brevet neemt ook Blanche Vinke plaats in de jury. Al 25 jaar runt zij met haar man Edwin De Kromme Watergang**. Al vanaf de start
staan voor haar ‘vriendelijkheid en gemoedelijkheid’ centraal. Iets wat zij meeneemt in haar gastvrijheid.

Takis Panagakis en Bibi Kuyp vormen het jonge duo van de jury. Hun ervaring in diverse sterrenkeukens komt goed van pas in hun
Griekse droomrestaurant Elea. Panagakis beoordeelt de talenten op hun kookkunsten. Kuyp let juist op de bediening en klantvriendelijkheid.

Het Zeeuwse talent uit de keuken: Jeffrey Laarberg. Hij is Souschef en de rechterhand van Jannis Brevet in Restaurant Inter Scaldes***.
Ook dong hij mee voor een plek in de finale van S. Pellegrino Young Chef in Milaan. Als Zeeuws talent kan hij dan ook niet ontbreken in de jury.

23622349_1953595728246191_8746405045313041039_n

Vmbo-leerlingen showen hun talent tijdens ‘Cooking Battles’ Scalda

Op 18 januari vinden op de Scalda locatie Podium in Middelburg de ‘Cooking Battles’ voor het vmbo in Zeeland plaats. De battles worden georganiseerd door door Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie. Tijdens de battles gaan leerlingen van Pontes Pieter Zeeman, Pontes Goes, Nehalennia, Calvijn college en De Rede de strijd met elkaar aan.

De leerlingen zitten in teams met één gastvrouw/-heer en twee koks. De koks bereiden samen het vastgestelde menu en de gastvrouw/-heer serveert dit vervolgens aan een vakjury. De vakjury beoordeelt de leerlingen op verschillende onderdelen.

Technieken en vaardigheden

Voor de koks ligt de nadruk op de vaktechnische kooktechnieken, gebruik maken van de vooraf bekend gemaakte verplicht te gebruiken producten, creativiteit, hygiëne, presentatie en smaak.

Bij de gastheer/gastvrouw ligt de nadruk op de serveervaardigheden van dranken en gerechten, de vaktechnische vaardigheden, beleving aan tafel, de sociale vaardigheden, presentatie van diverse drankjes en natuurlijk de eigen verzorging.

 

Prijsuitreikingen

De prijsuitreikingen van de Cooking Battles en van het Provinciaal Kampioenschap Skills Talents vinden plaats vanaf 17:00 uur in de entreehal van Prison Island. Gedeputeerde van de provincie Zeeland, Ben de Reu, en Hendrik-Jan van Arenthals, voorzitter College van Bestuur van Scalda, reiken de prijzen uit.

Met de Cooking Battles zijn verschillende prijzen te winnen: de beste gastvrouw/-heer wint een heuse Zilveren Zilte servetring, de beste koks winnen een Gouden FoodLab Zeeland pan en het beste overall team wint de FoodLab Zeeland bokaal.

Jurylid 2.221ad4d765405339917222cd93815584

De vakjury voor de vakwedstrijd voor MBO scholen is ook bekend voor keuken, bediening, wijn-spijs combinatie en Le Nouveau Chef stylingbokaal. Op 6 maart strijden 8 MBO scholen uit Nederland en Belgie tegen elkaar.

Juryvoorzitter: Armijn van Nierop – Armijn Arendonk
Vakjury keuken: Jeffrey Laarberg, Restaurant Inter Scaldes***
Vakjury keuken: Takis Panagakis, Restaurant Elea

Vakjury bediening: Claudia Brevet, Restaurant Inter Scaldes***
Vakjury bediening: Blanche Vinke, Restaurant de Kromme Watergang**
Vakjury bediening: Bibi Kuyp, Restaurant Elea

Vakjury wijn-spijs: Marcel Glas – Oud Reuchlin & Boelen
Vakjury wijn-spijs: Jack Metsemakers – Nuova Sardegna

Vakjury styling: Robert ten Hoope – Le Nouveau Chef
Vakjury styling: Manon van Ooosten – Duni Benelux

17361784_1607242809304250_7259776950947398939_n

FOODLAB ZEELAND COOKING BATTLES

Op 5 en 6 maart 2018 is het tijd voor FoodExpo Zeeland in de Zeelandhallen te Goes. FoodLab Zeeland organiseert op deze dagen de horeca vakwedstrijden: o.a op Maandag 5 Maart leermeester-leerling (Black-Box),

Durf jij als Zeeuwse leermeester keuken samen met je leerling deze strijd aan.
Wacht dan niet langer en meld je aan voor de komende editie in Zeeland en stuur een mailtje naar wedstrijd@foodlabzeeland.nl #CookingBattles #FoodLabZeeland

FOODLAB ZEELAND COOKING-BATTLES

De voorbereidingen voor de Zilte Bokaal van FoodLab Zeeland zijn in volle gang. Voor jury van het MBO gastvrouwen/heren zijn al twee namen bekend. Claudia Brevet van Restaurant Inter Scaldes** en Blanche Vinke van Restaurant de Kromme Watergang** #ZilteBokaal #CulinairZeeland#FoodLabZeeland

Claudia Brevet, dit jaar uitgeroepen tot Gastvrouw van het jaar 2018, neemt dit jaar plaats in de jury van de FoodLab Zeeland Cooking Battles. Naast Paul Fagel en Blanche Vinke zullen zij de gerechten beoordelen van zowel leermeersters & leerlingen als MBO-studenten. 

Dit jaar werd Claudia Brevet bekroond tot Gastvrouw van het jaar 2018 bij de GaultMillau Awards. Samen met haar man en chefkok Jannis Brevet runt ze al jaren het restaurant met hotel aan de Zandweg in Kruiningen.In de nieuwe gids van GaultMillau wordt Brevet geroemd om haar enthousiasme, passie, mensenkennis en toewijding. Hoogte punt dit jaar  was de derde Michelin *** voor Inter Scaldes! 

Blanche Vinke neemt dit jaar plaats in de jury van de FoodLab Zeeland Cooking Battles. Naast Paul Fagel  en Claudia Brevet zullen zij de gerechten beoordelen van zowel leermeersters & leerlingen als MBO-studenten. 

Blanche Vinke, blinkt uit als gastvrouw in ‘vriendelijk en gemoedelijk zijn’. Het is dan ook voor haar een dagelijkse bezigheid, eerlijk en oprecht zijn dat is heel belangrijk en vooral plezier in je werk uitstralen, maar dat gaat natuurlijk vanzelf.

28575621_240862596456955_7876026280015198668_n

FOODLAB ZEELAND COOKINGBATTLES

RESTAURANT VALENZIA WINT ZEEUWSE MOSSELTROFFEE

 Restaurant Mezger in Domburg hield maandag de Zeeuwse eer hoog tijdens de Cooking Battles in de Zeelandhallen. Het restaurant greep weliswaar naast de prestigieuze Zeeuwse Mosseltrofee, maar behaalde wel een tweede plaats

17353237_2233294083562920_1300098542313566693_n

Skills talents

Op donderdag 18 januari 2018 vindt ook het Provinciaal Kampioenschap Skills Talents plaats op de Scalda locatie Podium in Middelburg. Skills Talents zijn landelijke vakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers. In Zeeland doen er in totaal 78 leerlingen mee.

De koks die meedoen aan de Cooking Battles staat extra onder druk. De winnaars zitten namelijk direct in het Zeeland Sharks finaleteam. Zij vertegenwoordigen de provincie Zeeland tijdens de landelijke finale van Skills Talents op 17 maart in de IJselhallen in Zwolle. 

Prijsuitreikingen

De prijsuitreikingen van de Cooking Battles en van het Provinciaal Kampioenschap Skills Talents vinden plaats vanaf 17:00 uur in de entreehal van Prison Island. Gedeputeerde van de provincie Zeeland, Ben de Reu, en Hendrik-Jan van Arenthals, voorzitter College van Bestuur van Scalda, reiken de prijzen uit.

Paul Fagel.221ad4d765405339917222cd93815584

De vakjury voor de wedstrijd leermeester-leerling op 5 maart tijdens de Horecabeurs is bekend! 

Juryvoorzitter: Willem Himmelreich
Vakjury: Paul Fagel
Vakjury: Meesterkok Frans Gerritse
Vakjury: Meesterkok Sjaak Jobse
Vakjury: John van Beveren – van SBB

23561453_1955846264687804_8287912380520402915_n

NIEUW LEERMEESTER LEERLING BEDIENING

Nieuw op de komende FoodLab Zeeland Cooking Battles is de leermeester leerling bediening wedstrijd op 5 maart 2018. Jullie kunnen je aanmelden via wedstrijd@foodlabzeeland.nl #FoodLabZeeland

Topkok Paul Fagel neemt plaats in de jury van Foodlab Zeeland Cooking Battles. Aan hen wacht de taak om alle gerechten te gaan beoordelen en uiteindelijk de Zeeuwse Mossel Trofee en Zilte Bokaal uit te reiken.

Paul Fagel, nestor van de vaderlandse gastronomie, zit al meer dan vijftig jaar in het vak. Hij behaalde een Michelinster als chef-kok met restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede en vertoonde zijn kunsten sinds 1993 net over de provinciegrens in restaurant Het Arsenaal in Naarden. Hij komt op voor de belangen van Nederlandse koks en wordt gezien als verbinder tussen onderwijs, horeca en bedrijfsleven. In 2015 is hij gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn verdiensten als meesterchef en docent.

19274958_10155307511065202_8899852928292314039_n

NIEUWE JURYLEDEN FOODLAB ZEELAND COOKING BATTLES

Takis Panagakis, eigenaar & chef-kok van Restaurant Elea

Met Elea wil ik gasten een nieuw soort keuken bieden en andere smaken laten beleven. Die nieuwe keuken weerspiegelt mijn visie op koken, mijn Griekse achtergrond en mijn ervaringen bij sterrenrestaurants. Kookte eerder bij: Etrusco in Corfu, Basiliek* in Harderwijk, Brouwerskolkje** in Overveen en Mazie in Den Haag.

 

Bibi Kuyp, mede-eigenaar & gastvrouw

Restaurant Elea is onze droom die werkelijkheid is geworden. Dat geeft een heerlijk gevoel en dat wil ik ook bij onze gasten overbrengen. Samen met Takis en ons team wil ik onze gasten een fijne, blijvende herinnering meegeven. Werkte eerder bij: Restaurant De Zwethheul** in Schipluiden en Sea Grill** in Brussel.